banner banner banner

A fül-orr-gégészeti betegségnél fontos a korai felismerés

2023. May 13

Melyek a leggyakoribb panaszok, amelyekkel bejelentkeznek fül-orr-gégészeti magánrendeléseinkre? Megmutatjuk!

 

Bár ez igaz a legtöbb betegségre, a fül-orr-gégészeti problémák esetében különösen fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen elváltozás esetén a korai felismerés kulcsfontosságú lehet, akár életet is menthet. (Fontos megjegyezni azt is, hogy sok súlyos betegség enyhe, általános tünetekkel járhat.) Ezért ajánlott, hogy az alábbi panaszokkal mindig rutinos szakorvoshoz forduljunk. A ZLife Magánklinika ezért kizárólag gyakorlott, nagy tapasztalattal rendelkező orvosokkal és a legmodernebb műszerekkel várja a gyógyulni vágyókat.

 

Fülfájás

A fülfájás számos különböző okból adódhat. Bár nem feltétlenül szezonális jellegű, a nyári időszakban, különösen strandolás közben, amikor a hallójáratokban könnyen felgyülemlő víz fertőzéseket okozhat, gyakrabban fordul elő. A fülünk belső része nedvesedhet strandoláskor, ami kedvező környezetet teremt a kórokozók számára, és könnyen fertőzéseket eredményezhet, amelyek gyulladásokat okozhatnak. A fülfájdalom általában egy már előrehaladottabb problémára utal, ezért fontos, hogy minél hamarabb felkeressünk egy szakorvost vizsgálat céljából. Tartós gyulladások vagy kezeletlen állapotok komoly károsodást okozhatnak a fülben, hosszú távon akár hallásvesztést is eredményezhetnek, míg megfelelő fülcseppek és antibiotikumok segítségével könnyen és gyorsan gyógyíthatók. A fülfájás rendszerint rendkívül kellemetlen és nehezen enyhíthető probléma, így a betegek általában gyorsan az orvosainkhoz fordulnak, különösen akkor, ha átmeneti hallásromlás vagy lázas állapot is jelentkezik mellé.

 

Fülzúgás

A fülzúgás egy gyakori fül-orr-gégészeti probléma, amely jellemzően nem függ az évszaktól. A páciens folyamatosan búgó, sípoló, csengő vagy zakatoló hangot hallhat a fülében. Ez lehet jelen csak az egyik oldalon, de előfordulhat kétoldali zúgás is, amely néhány esetben spontán módon elmúlik. Ha a tünet továbbra is fennáll, fontos, hogy azonnal forduljunk szakorvoshoz, mivel a panaszt legjobban a kezdeti stádiumban lehet kezelni. A hosszan tartó, hónapok vagy évek óta fennálló fülzúgás esetén gyakran csak a tünetek enyhítésére van lehetőség, a mögöttes problémák vagy kiváltó okok kezelése nem mindig lehetséges. Általában két típusa van: objektív és szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást fizikai elváltozások, például izomösszehúzódás vagy turbulens véráramlás okozhatja, és gyakran nemcsak a páciens, hanem az orvos is hallja. A szubjektív fülzúgás általában mindig valamilyen betegség következménye, például fülzsír, agyi keringési zavarok, zajártalom, fülfertőzés vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet. Ezért fontos, hogy a tartós fülzúgás esetén azonnal orvoshoz forduljunk, mivel a kiváltó okok felmérése elengedhetetlen a gyógyításhoz.

 

Fülbe került víz

Bár a víz bekerülhet valakinek a hallójáratába egyszerű tisztálkodás vagy hajmosás során is, leggyakrabban a nyári időszakban, strandoláskor, különösen gyerekeknél fordul elő, hogy víz kerül a fülbe, ami már kezdetben kellemetlen problémákat okozhat. A fülben érzett feszítő teltség és a halláscsökkenés csak a mellékhatások, a valódi problémát a fülben megtapadt víz okozhatja, mivel nedves környezetet teremt a hallójáratban, ami kellemetlen szövődményekhez és súlyos gyulladásokhoz vezethet. Minden esetben érdemes megpróbálni önállóan eltávolítani a vizet a fülből. Az egyik leghatékonyabb módszer az érintett fülre fekve pár percig maradni, vagy a tenyérrel nyomást gyakorolni rá, ami általában segít. Ha 24 órán belül nem sikerül eltávolítani a vizet a hallójáratból, azonnal keresse fel a fül-orr-gégészt, aki a megfelelő eszközökkel segít az állapotán, és megelőzhetők a kellemetlen kísérőbetegségek. Ha ugyanis a víz bent marad a hallójáratban, súlyos fertőzéseket és gyulladásokat okozhat, amelyek később szükségessé teszik a szakorvosunk felkeresését, valamint nagyobb beavatkozást vagy gyógyszeres kezelést is igényelhetnek.

 

Hallásromlás

A nyári szezon különösen problémás lehet fül-orr-gégészeti szempontból az emberi fülben. Ennek fő oka a nagy meleg és a fokozott verejtékezés. Ilyen környezetben gyakran nő a fülzsír termelődése, ami miatt nyáron gyakori jelenség a fülzsírdugó kialakulása, aminek az első jele általában a hallásromlás. A fokozott verejtékezés és a gyakori strandolás során a hallójáratba kerülő nedvesség miatt a fülzsír megduzzadhat, ami nehezíti a váladék eltávolítását és a mögötte lévő víz visszatartását eredményezi. Ez rövidtávon kellemetlen hallójárati gyulladáshoz és más fertőzésekhez vezethet. Érdemes mielőbb felkeresni egyik fül-orr-gégész szakorvosunkat, aki szakszerűen eltávolítja a fülzsírdugót.

 

Éjszakai köhögések, állandó torokköszörülés

Gyakran egészséges embereket is megvisel, hogy időnk nagy részét pollenben gazdag környezetben töltjük, ami sokaknál allergiás reakciókat vált ki. Ezeket az allergiákat azonban gyakran nem kezelik megfelelően. Ez vezethet számos kísérőbetegség kialakulásához, mint például a folyamatos orrfolyás, köhögés vagy szemviszketés, valamint a krónikus arcüreggyulladás. Ebben az esetben a hátsó garatfali csorgás a gyakori tünet, mivel az orrváladék mennyisége megnövekszik, és irritálja a torkot, különösen fekvő helyzetben, például alvás és esti pihenés során, ami köhögési ingert okoz. A garatcsorgás napközben is kellemetlenné teszi a páciens életét, gyakori torokkaparást és köszörülő érzést okozva, valamint rossz lehelethez vezethet. Fontos a részletes fül-orr-gégészeti kivizsgálás annak érdekében, hogy az okokat megállapítsák és a kellemetlen tüneteket kezeljék.

 

Tartós orrdugulás

A tartós orrdugulás egy kellemetlen tünet, amely általában ritkán jelentkezik önmagában, de ha hosszabb ideig fennáll, fontos fül-orr-gégészhez fordulni. Különösen tavasszal, nyáron és ősszel, mivel ebben az időszakban valószínűleg valamilyen allergiás reakció áll a háttérben, amit megfelelő nyálkahártya lohasztó készítményekkel könnyen és tartósan lehet kezelni. Az hagyományos orrspray-k tartós használata azonban kerülendő, mert néhány nap után károsíthatják az orrnyálkahártyát és függőséget okozhatnak. Az orvos receptre szteroidos orrspray-t írhat fel. Ezeket a készítményeket ajánlják allergiás orrdugulás esetén, de mindig fontos a szakorvosi ellenőrzés és vizsgálat, mivel az orrnyálkahártya számos irritációtól szenvedhet, amelyek feltárásához alapos kivizsgálás szükséges. A tartós orrdugulás hátterében számos kísérőbetegség állhat, például az orrpolip, amelyet fontos kizárni vagy diagnosztizálni annak érdekében, hogy a megfelelő kezelés elkezdődhessen.

 

Gyakori rekedtség

A téli időszakban általános, hogy az ember hétről-hétre köhög és bereked egy-egy napra a hideg és meleg levegő hatására. Azonban tartósan, még nyáron is gyakori rekedtség esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert a háttérben más problémák is állhatnak, mint például dohányzás hatása, reflux vagy fertőzések, gégegyulladás, hangszalag elváltozások, ciszták, polipok, nem megfelelő szájhigiénia vagy krónikus betegségek. Ha a rekedtség kísérőtünetekkel jár vagy állandósul, alaposabb kivizsgálásra van szükség, mert pajzsmirigy-problémák vagy súlyos daganatos betegség is állhat a hátterében.

 

Száraz köhögés

A hosszú ideig fennálló száraz köhögés, amikor nincs váladék, szintén fül-orr-gégészeti kivizsgálást igényel. A rossz levegőminőség miatt a száraz köhögés gyakori probléma lehet, de más okok is állhatnak a háttérben, mint reflux, krónikus szívelégtelenség, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség, tüdőfibrózis vagy kezdődő gyulladás. Az állandósuló vagy gyakori száraz köhögést mindig alaposabban kell kivizsgálni, mert súlyos elváltozások, mint pajzsmirigybetegség vagy légúti daganat is lehetnek mögötte.

 

Visszatérő megfázás

Gyakori eset, különösen gyerekeknél, hogy nagy kihagyás vagy őszi és tavaszi időszak után közösségbe kerülve betegségről betegségre váltanak. Ha a gyermek hetekig hiányzik az óvodából vagy az iskolából, kivizsgálásra van szükség. Első lépésként fül-orr-gégészünk felkeresése ajánlott, még akkor is, ha más okok is lehetnek a háttérben, mint tartós kialvatlanság vagy lelki problémák. Visszatérő megfázás mögött súlyos vagy krónikus betegségek is lehetnek, mint légúti allergia vagy krónikus arcüreggyulladás. Először a kiváltó problémát kell kezelni, hogy a kísérőbetegségek megszűnjenek.

 

Szédülés

Sok ember világszerte rendszeresen, vagy folyamatosan szenved szédüléstől. A szédülés hátterében számos probléma állhat, de mivel a test egyensúlyáért általában a fülünk felelős, a páciensek általában fül-orr-gégészetre mennek először. Ez általában helyes lépés, mert gyakran itt található a probléma forrása. Például a belső fül különböző elváltozásai előfordulhatnak, vagy akár a kellemetlen Meniére-betegség is lehet a háttérben. Gyakran a belső fülben egy leszakadó kis otolit darabka okozza a szédülést, amit BPPV kezeléssel lehet eltávolítani és áthelyezni egy olyan helyre, ahol később felszívódhat, így megszűnhet a probléma. Természetesen előfordulhat, hogy a folyamatos vagy gyakran visszatérő szédülés hátterében nemcsak fül-orr-gégészeti probléma áll. Ilyenkor más szakágak bevonása is szükséges a teljes diagnózishoz. Tapasztalatok szerint azonban a szédülés esetén általában elsőként a fülben kell keresni a betegség okát, ezért hasznos a fül-orr-gégészetünkön kezdeni a vizsgálatot.

 

A ZLife Magánklinika fül-orr-gégészeti rendeléseire bejelentkezhet telefonon a 06-30/130-68-90-es telefonszámon, vagy online IDE KATTINTVA!