banner banner banner

Ultrahangos vizsgálat előtt mire kell figyelni?

2023. February 16

Hogyan készüljünk a  hasi ultrahang vizsgálatra? 

Az ultrahangos vizsgálat tipikusan az a diagnosztikai módszer, aminek az eredményét befolyásolja a berendezés korszerűsége  és a vizsgáló orvos gyakorlottsága. Ez a klinika részéről biztosítva van, de a páciensnek is kell tennie azért, hogy minél pontosabb eredményt kapjon.

1. Puffadás megelőzése

Ha nagyon sok gáz van a belekben, az rontja a látási viszonyokat. Ezt megelőzhetjük  azzal, hogy:

  • nem eszünk a vizsgálat előtti napon puffasztó ételt

  • kávé, a tej és az üdítőitalok fogyasztása és a dohányzás sem ajánlott, mivel azok fokozott gázképződést okozhatnak, ami bezavarhat az eredménybe 

  • vény nélkül kaphatók olyan gyógyszerek, amelyekkel a vizsgálat előtti nap vagy aznap reggel légteleníthetjük a rendszert

2. Telt hólyag

Hasi ultrahang elvégzésekor illik letekinteni a kismedencébe is. A kismedencei látási viszonyok azonban nagyban függenek a húgyhólyag teltségétől, férfiakban és nőkben egyaránt. A vizsgálat előtt két órával menjünk el wc-re, és onnantól számítva 4-6 dl szénsavmentes folyadékot fogyasszunk el.

3. Éhgyomor

A hasi ultrahang vizsgálaton üres gyomorral kell megjelenni (előtte 6 órával már ne egyen a beteg). Erre azért van szükség, mert az epehólyag étkezés után összehúzódik, és megbújhat a fala mentén apró kő vagy polip, ami így észrevehetetlen lesz. A rendszeresen szedendő gyógyszereket a vizsgálat előtt egy kevés vízzel be szabad venni. 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vizsgálatot délután vagy az esti órákban végzik el. Ilyen esetekben külön meg kell kérdezni, hogy mikor szabad utoljára enni vagy inni és – ha szükséges – a gyógyszereket bevenni.